Изберете страница

Да си направим Био Градинка на балкона, защо пък не!

За любителите на “био” зеленчуците бихме искали да представим една нова идея за “Био градинка на балкона”.

Нужно е да имате място на балкона, желание и вашите мечти могат да станат реалност: Да имате екологични домати и чушки на една ръка разстояние.

Това е добър вариянт да се храним рационално с истинска храна само срещу инвестирането на малка сума за био разсад и биотор.

Какво е необходимо:

1. Избор на място.

Започнете с избора на подходящо място за приспособяване на вашата домашна градина. Въпреки, че саксиите се преместват лесно, важно е растенията ви да имат достатъчно слънчева светлина и защита от климатични влияния.

2. Какво искате да отглеждате?

Пространството, с което разполагате у дома и изборът ви на култури ще определи вида, размера и броя на контейнерите, от които ще се нуждаете.

Ако саксии с малък диаметър от 15 – 25 см са подходящи за отглеждането на някои билки и дори чери доматчета, то за отглеждането на зеленчуци ще са ви необходими по-големи контейнери с дължина над 40 – 60 см. 

Може да се използва почти всеки вид саксия или сандъче стига да се предвиди добър дренаж чрез дупки по стените или дъното. Ако трябва да се правят дупки направете с бормашина четири или повече такива с размер около 0.5см равномерно разпределени по дъното на съда. 

Ако е необходим допълнителен дренаж, на дъното на саксията поставете груб чакъл с размер около един сантиметър, дребни камъчета или чипс. Също така е добре да изберете контейнери с водно казанче, така че да си осигурите поливка на растенията дори когато ви няма няколко дни.

Избор на зеленчуци 
Трябва да знаете, че не всички зеленчуци могат да се отглеждат в саксии и сандъци. Само някои са подходящи за такъв вид култивиране. Най-подходящите за целта са: доматите, чушките, тиквичките, патладжаните, зеления лук и чесън, бобът, всички видове салатки, репичките, магданозът и, разбира се, билките.

3. Избор на семена

В момента, в условията на едва прохождащо биоземеделие у нас, може да си закупите био семена и разсад от зеленчуковите БИОФЕРМИ, от семейните стопанства, за които сте сигурни, че зеленчуците се отглеждат на принципа на биоземеделието.

Също така с не много усилия у дома може да си подготвите посадъчен материал от семена. За целта е удачно да използате тарилките за разсад. 

Напълнете съдовете с органична почва, подходяща за производство на разсад.

Поставете биосемената и покрийте с 1 см слой кокосови влакна, така че почвата да не хваща коричка от горе.

Поставете тарелките на място с температура около 18 градуса и достатъчно светлина.

Присадете кълновете след около 6-8 седмици, когато развият първите 5-6 листенца. Бъдете внимателни при прехвърлянето от съд в съд за да не повредите младата коренова система на разсада.

4. Избор на почва?

Саксиените зеленчуци се нуждаят от добро качеството на почвата, която да задържа добре влагата и да не изсъхва твърде бързо. Обикновената градинска пръст не е подходяща. Тя не се дренира добре в саксиите и без червеи и други живи същества, които да я разрохкват, се уплътнява много бързо. За вашите еко зеленчуци трябва да изберете готова смес, която съдържа естествени съставки, като торф, биотор от червен калифорнийски червей, който я обогатява, кокосови влакна, които осигуряват добро влагозадържане, доломит и други. Това са съставки, поместени в списака на разрешени за употреба в биоземеделието продукти, съгласно Европейската директива 889/2008

Такава смес осигурява много по-добър дренаж и влагозадържане.

5. Отглеждане

  • Поливане: 
Зеленчуците, отглеждани в саксии изискват често поливане. Целта е почвата да се поддържа влажна, но не подгизнала. Обикновено по едно поливане на 2-3 дни е достатъчно. Затова следете дали почвата се отводнява и влагозадържа достатъчно. 

В горещи и сухи дни трябва да се поливат през ден, но все пак проверявайте почвата в дълбочина.
  • Слънчева светлина: 
Достъпът до слънчева светлина е много важно условие за производството на качествени зеленчуци. Повечето зеленчуци растат и узряват най-добре, когато се отглеждат на силна слънчева светлина. 
Листните зеленчуци (марули, зеле, лапад, спанак, магданоз) толерират повече сянката в сравнение с кореноплодните (моркови, репички, цвекло и лук). Растенията, които дават плодове като краставиците, доматите, чушките и патладжаните изискват най-много слънце. 

Трябва да бъдете сигурни, че вашата органична зеленчукова градина в саксии има достъп до слънчева светлина поне 5 часа на ден. 
За това изберете място което е огряно от слънцето най-дълго време. В случай на необходимост, ако саксиите, който използвате не са твърде големи и тежки, трябва да им осигурите мобилност, за да може да ги премествате през деня в търсене на допълнителна светлина.
  • Торене: 
Подхранването на органичните саксиени зеленчуци с хранителните вещества, от които те се нуждаят е важна част от поддържането им здрави и продуктивни. Обикновено зеленчуците, отглеждани в саксии имат по-къси и по-компактни коренови системи в сравнение с тези, които растат на двора и полето. Това прави по-трудно за тях адекватното подхранване. Но една течна органична тор може да помогне за преодоляването на този проблем. Качествената течна органична тор съдържа важни хранителни вещества и микроелементи, от които се нуждаят зеленчуковите растения.
  • Достатъчно е да подхранвате вашите зеленчуци един път на две седмици.
  • Опрашване: Ако сте на високо има опасност вашите растения да не се опрашат от прелитащите насекоми. За целта, когато цъфнат растенията, вземете малко памук и внимателно направете ръчно опрашване.
  • Бране: 
Берете зеленчуците, веднага след като те са достигнали пълна зрялост. Това е времето, в което те са най-ароматни и само чакат да бъдат откъснати. Избягвайте да ги берете твърде рано. 

В края на брането на реколтата, изхвърлете растението и почвата от саксията. Избягвайте изкушението да използвате една и съща почва за две реколти продукция. Заразените почви ще предадат болестта и на следващата реколта, освен ако не са правилно компостирани. Правилно компостираните почви могат да бъдат използвани повторно.
  • Вредители и болести: 
Саксиените зеленчуци попадат под атаката на същите насекоми и болести, както е при всяка една зеленчукова градина. 

Редовно проверявайте растенията за болести и насекоми. Като се има предвид малкия брой засадени растения, физическото отстраняване на вредители обикновено е достатъчно. Може да използвате различни био препарати, които да подготвите сами.